Parlamentin viikko 19/2024: Eurooppa-päivä 9.5.

Euroopan parlamentti jäi 22.–25. huhtikuuta kokoontuneen viimeisen täysistunnon jälkeen vaalitauolle. Parlamentti kokoontuu seuraavan kerran 9. kesäkuuta pidettävien EU-vaalien jälkeen järjestäytymisistuntoon 16.–19. heinäkuuta Strasbourgissa. Viime viikolla käynnistyi parlamentin viestintäkampanja, jossa muistutetaan äänestämisen ja toimivan demokratian merkityksestä. Euroopan yhtenäisyyden juhlapäivää, Eurooppa-päivää, juhlistettiin tänä vuonna Helsingissä lauantaina 4. toukokuuta Narinkkatorilla, ja juhlat jatkuvat huomenna 7. toukokuuta keskustakirjasto Oodissa. Virallisesti Eurooppa-päivää vietetään helatorstaina 9. toukokuuta – tasan kuukausi ennen 9. kesäkuuta pidettäviä EU-vaaleja.

EU-lippu

EU-vaalit 9. kesäkuuta: Käytä ääntäsi

Seuraaviin EU-vaaleihin on enää kuukausi. Euroopan parlamentin vaalit eli EU-vaalit järjestetään kesäkuussa 2024. Suomessa varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9. kesäkuuta ja ennakkoon voi äänestää 29.5.–4.6. (ulkomailla 1.–4.6.). Suomesta valitaan tällä kertaa 15 Euroopan parlamentin jäsentä eli meppiä Euroopan parlamenttiin. Euroopan parlamentti on ainoa suorilla vaaleilla valittu EU-toimielin, ja EU-vaalit ovat maailman suurimmat rajat ylittävät vaalit. EU-vaaleissa noin 370 miljoonalla eurooppalaisella on mahdollisuus vaikuttaa äänestämällä Euroopan suuntaan ja demokratian tulevaisuuteen.

Euroopan parlamentti pyrkii herättelemään keskustelua vaaleista ja kannustamaan – etenkin nuoria – käyttämään äänioikeuttaan. Parlamentin monikanavaisen vaaliviestinnän kampanjan kärkenä ja tunnisteena on #KäytäÄäntäsi (#AnvändDinRöst). Viestintäkampanja on puoluepoliittisesti sitoutumaton; sen tavoitteena on jakaa tietoa vaaleista ja kannustaa suomalaisia ja etenkin nuoria äänestämään.

Vaalikampanjan keskiössä on neljän minuutin pituinen dokumenttielokuva, jossa esiintyvät varttuneemmat eurooppalaiset ovat kokeneet omakohtaisesti demokratian tuoman muutoksen elämässään. Sorron tai demokratian haurauden kokeneet videon esiintyjät halusivat jakaa tarinansa lapsenlapsilleen ja seuraaville sukupolville. Yhdessä videon esiintyjien tarinat kertovat siitä, että mahdollisuutta äänestää ei tule pitää itsestäänselvyytenä. Heidän viestinsä on: Käytä ääntäsi tai muut päättävät puolestasi.

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola kommentoi vaalikampanjaa: ”Euroopan unionin demokratia on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Äänesi päättää Euroopan suunnan seuraavaksi viideksi vuodeksi. Se määrittää, millaisessa Euroopassa haluamme elää. Älä anna muiden päättää puolestasi. Äänestä 9. kesäkuuta 2024. Jokainen ääni on tärkeä.”

Dokumenttielokuva on katsottavissa EU-vaalisivustolla, Youtubessa ja Facebookissa. Suomeksi tekstitetty video on ladattavissa parlamentin multimediakeskuksesta (ruotsiksi täältä).

Parlamentin vaalisivuilta (24 kielellä, ml. suomi ja ruotsi) löytyy tietoa EU-vaaleista ja sieltä voi mm. tilata sähköisen äänestysmuistutuksen. Sivusto ohjaa oikeusministeriön vaalit.fi -sivustolle, jolta löytyvät jo koti- ja ulkomaan ennakkoäänestyspaikat. Ministeriö vahvistaa EU-vaalien ehdokasasettelun 10. toukokuuta.

Eurooppa-päivä 9.5. Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota vietetään vuosittain 9.5. Schumanin julistuksen vuosipäivänä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman esitti 9.5.1950 ajatuksensa uudenmuotoisesta poliittisesta yhteistyöstä, jonka ansiosta sota Euroopan maiden välillä olisi mahdoton. Schumanin julistusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna. Launtaina 4.5. Eurooppa-päivää juhlistettiin Helsingin Narinkkatorilla monipuolisen musiikki- ja kulttuuriohjelman merkeissä. Lisäksi tapahtumassa järjestettiin eduskuntapuolueiden puheenjohtajien EU-vaalitentti, joka on katsottavissa Yle Areenassa.

Nuorten eurooppalainen Kaarle Suuri -palkinto / voittajien julkistus. Tiistaina 7.5. Euroopan parlamentti ja Aachenin kansainvälinen Kaarle Suuri -palkinnon säätiö myöntävät vuoden 2024 nuorten eurooppalaisen Kaarle Suuri -palkinnon juhlaseremoniassa Aachenissa. Parlamentin varapuhemies Marc Angel osallistuu seremoniaan. Kaarle Suuri -palkinto on suunnattu 16–30-vuotiaiden EU-kansalaisten hankkeille, jotka vahvistavat eurooppalaista demokratiaa ja tukevat aktiivista osallistumista. Suomen ehdokkaana on tänä vuonna EYP Finlandin Jyväskylä 2024 -hanke. Lisätietoa

Daphne Caruana Galizia -journalismipalkinnon haku avattu. Euroopan parlamentti avasi Daphne Caruana Galizia -journalismipalkinnon ehdokashaun maailman lehdistönvapauden päivänä 3. toukokuuta. Palkinto myönnetään vuosittain laatujournalismille, joka edistää tai puolustaa Euroopan unionin perusperiaatteita ja arvoja, kuten ihmisarvoa, vapautta, demokratiaa, tasa-arvoa, oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksia. Toimittajat voivat lähettää yhden tai useamman artikkelin palkinnon sivustolla 31.7.2024 kello 23:59 (CEST) mennessä. Lisätietoa

Kärkiehdokkaiden Eurovisio-vaalitentti 23.5. Komission puheenjohtajaksi pyrkivien Euroopan tason poliittisten puolueiden kärkiehdokkaiden Eurovisio-vaalitentti pidetään 23. toukokuuta Suomen aikaa klo 16.00–17.45 Euroopan parlamentin istuntosalissa Brysselissä. Tapahtuman järjestää Euroopan yleisradioliitto (EBU) yhteistyössä parlamentin viestinnän pääosaston ja eurooppalaisten poliittisten puolueiden kanssa. Lisätietoa

Eurooppa-päivä Narinkkatorilla

9. toukokuuta vietettävää Eurooppa-päivää juhlittiin tänä vuonna etukäteen Helsingin Narinkkatorilla lauantaina 4.5. Juhlat jatkuvat tiistaina 7.5. keskustakirjasto Oodissa. Lisätietoa Eurooppa-päivän tapahtumista löytyy täältä. Kuva: Pekko Korvuo

Kotimaan ja Eurooppasalin tapahtumia

Eurooppa-päivä Oodissa 7.5.
Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivää 9.5. vietetään etukäteen myös huomenna 7.5. keskustakirjasto Oodissa perinteikkään asiaohjelman merkeissä. Oodin kolmannessa kerroksessa on luvassa keskustelua ja asiantuntijapaneeleita Suomesta, Euroopasta, Euroopan unionista sekä lähestyvistä EU-vaaleista.

Ohjelma käynnistyy klo 8.30 eurooppaministeri Anders Adlercreutzin puheenvuorolla ja haastattelulla. Klo 11.00 keskustellaan puolestaan siitä, mitkä ovat näkymät Euroopan parlamentin seuraavalle vaalikaudelle 2024–2029 ja millaista EU-politiikkaa on odotettavissa. Keskusteluun osallistuvat Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala, Eurooppa-tutkimuksen professori Johanna Kantola Helsingin yliopistosta sekä Ulkopoliittisen instituutin EU-ohjelmajohtaja Juha Jokela. Klo 12.00 alkavassa keskustelussa entiset pääministerit Paavo Lipponen ja Jyrki Katainen keskustelevat visioistaan Suomesta osana Euroopan unionia.

Lisäksi ohjelmassa on keskusteluja taloudesta ja työelämästä, keinoista vahvistaa nuorten osallistumista, digiajan demokratiasta, muuttoliikkeestä, EU:n roolista naisten oikeuksien vauhdittajana sekä nuorten näkökulmasta tuleviin EU-vaaleihin.

Tervetuloa vierailemaan myös Oodin katutason ständeillä ja EU@Oodi-näyttelytilassa sekä Kansalaistorin “20 vuotta yhdessä” -valokuvanäyttelyssä! Lisätietoa Eurooppa-päivän ohjelmasta Oodissa löytyy täältä. Lisätietoa muualla Suomessa tällä viikolla järjestettävistä Eurooppa-päivän tapahtumista löytyy täältä.

7.–13.5. Valokuvanäyttely: EU’s Big Bang 2004 - A short photographic journey back in time
Euroopan unioniin liittyi 1. toukokuuta 2004 kertaheitolla kymmenen uutta jäsenmaata: Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro. Tämä on ollut EU:n suurin laajentuminen sekä väkimäärällä että maiden lukumäärällä mitattuna. Kyseisten jäsenmaiden suurlähetystöt järjestävät osana Eurooppa-päivän ohjelmaa valokuvanäyttelyn juhlistaakseen big bang -laajentumisen 20-vuotispäivää. Näyttelyyn kootut valokuvat vievät matkalle vuoteen 2004 ja tuovat esiin tuolloin vallinneen muutoksen ja optimismin hengen EU:n politiikassa. Näyttely on esillä 7.–13.5. Helsingin Kansalaistorilla keskustakirjasto Oodin edustalla.

13.5. EU-vaalikeskustelu seksuaali- ja lisääntymisterveydestä Eurooppasalissa
Euroopan unionilla on valtaa vaikuttaa seksuaalioikeuksien toteutumiseen sekä Euroopassa että globaalisti. Miten meppiehdokkaat edistäisivät seksuaalioikeuksia Euroopan parlamentissa? Millaisia keinoja mepeillä on taistella seksuaalioikeuksien vastaista liikettä vastaan? Entä miten EU voi edistää seksuaalioikeuksia myös ulkopolitiikassaan?
Tervetuloa seuraamaan meppiehdokkaiden paneelikeskustelua seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista 13. toukokuuta klo 14–16 Eurooppasalissa Väestöliiton ja Naisasialiitto Unionin järjestämässä EU-vaalipaneelissa. Paneelissa ovat mukana Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.), Lauri Laitinen (ps.), Perttu Jussila (vihr.), Jussi Saramo (vas.) ja Eva Biaudet (rkp.). Panelistien lista täydentyy. Tilaisuuden alustaa Euroopan parlamentin jättävä Silvia Modig (vas.) ja juontaa Ida Erämaa. Ilmoittaudu mukaan tästä ja lisätietoja.

Miten EU-vaalit muovaavat Euroopan suuntaa? Helsingin yliopiston ja Helsingin Sanomien tapahtumasarja Tiedekulmassa 14.–28.5.
Helsingin yliopiston ja Helsingin Sanomien yhteisessä tapahtumasarjassa viritetään keskustelua kesäkuussa järjestettävistä EU-vaaleista ja Euroopan poliittisesta tilanteesta. Tiedekulmassa Helsingin yliopiston tutkijat tulkkaavat EU:n roolia, tulevaisuuden suuntaa ja vaaliasetelmia HS:n toimittajien Petja Pellin, Emil Elon ja Anni Keski-Heikkilän johdolla. Keskustelut järjestetään tiistaisin 14.5, 21.5. ja 28.5. klo 17. Lisätietoja

Pääkaupunkiseudun Eurooppanuorten, FAIA:n ja EYP Uusimaan EU-vaalipaneeli Eurooppasalissa 16.5. klo 17
Pääkaupunkiseudun Eurooppanuoret, FAIA ja EYP Uusimaa järjestävät Helsingin Eurooppasalissa EU-vaalipaneelin, jossa pureudutaan vaalien ajankohtaisiin kysymyksiin sekä tulevan vaalikauden polttaviin teemoihin. Paneelissa ovat mukana: Aura Salla (kok.), Ville Merinen (sd.),  Lauri Laitinen (ps.), Julia Sangervo (vihr.), Pinja Vuorinen (vas.) ja Dan Cederlöf (r.) Lisätietoja

Eurooppa on kotisi -EU-vaalikiertue yhdeksällä paikkakunnalla touko-kesäkuussa
Kesäkuun EU-vaalit lähestyvät vauhdilla ja kampanjointi ympäri Euroopan kiihtyy. Eurooppalainen Suomi ry yhteistyökumppaneineen järjestää touko-kesäkuussa 2024 EU-vaalien alla Eurooppa on kotisi -kiertueen, jonka tarkoituksena on tuoda suomalainen yhteiskunnallinen kenttä yhteen keskustelemaan ajankohtaisista EU-teemoista, tiedottaa kansalaisille Eurooppaan ja Euroopan unioniin liittyvistä kysymyksistä sekä rohkaista kaikkia käyttämään äänioikeuttaan kesän EU-vaaleissa. Kiertue alkoi 4.5. Narinkkatorilla, ja jatkuu huomenna 7.5. Helsingin keskustakirjasto Oodissa Eurooppa-päivän juhlinnan yhteydessä. Kiertueen tapahtumiin on maksuton ja vapaa pääsy. Tutustu kiertueen tilaisuuksien ohjelmaan.

 

Voit tilata viikkokirjeen täysversion sähköpostiisi osoitteesta ephelsinki@europarl.europa.eu

Tietoja käytetään vain tiedotteiden lähettämistä varten. Tietoja ei välitetä kolmansille osapuolille.