Parlamentin viikko 15/2024: Täysistunto Brysselissä

Tällä viikolla mepit kokoontuvat kaksipäiväiseen täysistuntoon Brysselissä. Keskiviikon ja torstain 10.–11.4. täysistunnossa parlamentin jäsenet äänestävät viimeisen kerran EU:n uusista muuttoliike- ja turvapaikkasäännöistä sekä energia- ja sähkömarkkinoiden uudistuksesta. Muita istunnon pääaiheita ovat muun muassa niin sanotut aamiaisdirektiivit, yhdyskuntajätevesien käsittely ja uusi hiilen poistamisen EU-sertifiointi. Lisäksi täysistunnossa käsitellään muun muassa rekkojen ja bussien päästövähennyksiä, EU:n lääkelainsäädäntöä ja metaanipäästöjä.

Parlamentti Brysselissä

Parlamentissa vireillä

  • EU:n muuttoliike- ja turvapaikkasäännöt. Keskiviikkona parlamentin jäsenet keskustelevat ja äänestävät viimeisen kerran EU:n muuttoliike- ja turvapaikkasääntöjen uudistuksesta. Uusilla säännöillä varmistetaan, että vastuu maahantulijoista jakautuu jäsenmaiden kesken, kriisitilanteisiin vastataan tehokkaammin ja perusoikeuksia kunnioitetaan. Ennen äänestystä mepit keskustelevat myös neuvoston ja komission kanssa uudistukseen kuuluvista kymmenestä laista. Lisätietoa.
  • Energia- ja kaasumarkkinat. Torstaina mepit keskustelevat ja äänestävät EU:n sähkömarkkinoiden uudistuksesta, jolla suojellaan kuluttajia äkillisiltä hintapiikeiltä ja parannetaan energiajärjestelmän häiriönsietokykyä. Lisäksi käsittelyssä ovat uudet säännöt, jotka helpottavat vedyn kaltaisten uusiutuvien ja vähähiilisten kaasujen ottamista EU:n kaasumarkkinoille. Lisätietoa.
  • “Aamiaisdirektiivit”. Keskiviikkona täysistunnossa on tarkoitus hyväksyä muutokset niin sanottuihin aamiaisdirektiiveihin, joiden tarkoituksena on auttaa kuluttajia tekemään tietoon perustuvia ja terveellisempiä päätöksiä hunajan, hedelmämehun, hillon ja marmeladien kaltaisista tuotteista. Lisätietoa (eng.)
  • Yhdyskuntajätevesien käsittely. Torstaina meppien odotetaan hyväksyvän uudet säännöt yhdyskuntajätevesien keräämiselle, käsittelylle ja vesistöihin johtamiselle, jotta ympäristöä ja ihmisten terveyttä voidaan suojella tehokkaammin. Mietinnön esittelijänä toimii Nils Torvalds (Renew, r.) Lisätietoa.
  • Tasa-arvoelimet. Keskiviikkona mepit äänestävät uusista kansallisia tasa-arvoelimiä koskevista normeista, joiden tarkoituksena on edistää naisten ja miesten yhdenvertaista kohtelua ja yhtäläisiä mahdollisuuksia työhön ja ammattiin liittyvissä asioissa. Mietinnön toisena esittelijänä toimii Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.) Lisätietoa.
  • Hiilenpoistot. Keskiviikkona mepit äänestävät laista, jolla luodaan uusi hiilenpoiston EU-sertifiointi. Lain tarkoituksena on lisätä hiilenpoistojen käyttöä ja siten tehostaa hiilineutraalisuuden saavuttamista EU:ssa vuoteen 2050 mennessä. Lisätietoa.
  • Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö verkossa. Mepit äänestävät keskiviikkona laista, jolla varmistetaan, että internetin alustat voivat jatkaa toimenpiteitä lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän materiaalin havaitsemiseksi verkossa huhtikuuhun 2026 saakka. Lisätietoa.
  • Metaanipäästöt. Keskiviikkona parlamentin jäsenet äänestävät uusista säännöistä, joilla vähennetään metaanipäästöjä energiasektorilla EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ja ilmanlaadun parantamiseksi. Lisätietoa.
  • EU:n lääkelainsäädäntö. Keskiviikkona mepit keskustelevat ja äänestävät parlamentin kannasta EU:n lääkelainsäädännön uudistamiseen, jolla pyritään edistämään lääkeinnovaatioita sekä parantamaan lääkkeiden toimitusvarmuutta, saatavuutta ja kohtuuhintaisuutta. Henna Virkkunen (EPP, kok.) laati teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan (ITRE) lausunnon lainsäädäntöuudistuksista. Lisätietoa.
  • Rekkojen ja bussien päästövähennykset. Keskiviikkona parlamentti äänestää uusista hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteista raskaille hyötyajoneuvoille, kuten kuorma-autoille, linja-autoille ja perävaunuille. Uusien päästötavoitteiden mukaan esimerkiksi uusien kaupunkibussien on vähennettävä päästöjään 90 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja niistä on tultava päästöttömiä vuoteen 2035 mennessä. Miapetra Kumpula-Natri (S&D, sd.) laati teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan (ITRE) lausunnon laista. Lisätietoa.
  • Vastuuvapaus. Torstaina mepit äänestävät EU:n eri instituutioiden vastuuvapaudesta. Petri Sarvamaa (EPP, kok) toimii esittelijänä EU:n eri virastojen vastuuvapauksia koskevissa mietinnöissä. Lisätietoa (eng.)
  • Muita aiheita. Täysistunnon asialistalla on myös muun muassa Belgian kuningas Philippen puhe parlamentille, maaperän saasteiden seuranta, Venäjän epädemokraattiset presidentinvaalit, Unkarin ja Slovakian oikeusvaltiotilanne, meriturvallisuuden parantaminen ja aborttioikeus. Katso kaikki aiheet.
  • Puhemiehen viikko. Parlamentin puhemies Roberta Metsola tapaa keskiviikkoaamuna tasavallan presidentti Alexander Stubbin ja osallistuu parlamentin Scholl-rakennuksen nimeämisseremoniaan. Metsola tapaa myös Belgian kuningas Philippen ja Slovakian presidentti Zuzana Čaputován. Puhemiehen kotisivut (eng.).

 

Roberta Metsola ja Alexander Stubb

Keskiviikkoaamuna parlamentin puhemies Roberta Metsola ja tasavallan presidentti Alexander Stubb tapaavat Brysselissä. Metsola ja Stubb tapasivat viimeksi maaliskuussa puhemiehen vierailulla Helsingissä.

Viimeksi parlamentissa

  • Digimarkkinasäädös. Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta (IMCO) kuuli keskiviikkona 3.4. komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestageria, riippumattomia asiantuntijota ja alan edustajia digitaalisista markkinoista annetun lain täytäntöönpanosta Keskustelun aiheena oli vaatimustenmukaisuuden ensimmäinen arviointi, joka koskee lähinnä itseohjautuvuutta ja sovelluksia. Maaliskuun 7. päivästä 2024 alkaen Euroopan komission nimeämien portinvartijoiden, joita ovat Apple, Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft ja ByteDance, on noudatettava digimarkkinasäädöksen velvoitteita. Lainsäädäntö asettaa uusia velvoitteita hakukoneille, verkkomarkkinapaikoille, sovelluskaupoille, verkkomainonnalle ja viestinvälitykselle. Lisäksi se antaa uusia oikeuksia EU:n yrityksille ja loppukäyttäjille. Kokouksen asiakirjat
  • Häirinnän vastaiset säännöt. Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta (AFCO) hyväksyi keskiviikkona mietintöluonnoksen, jolla pyritään uudistamaan parlamentin sisäisiä sääntöjä työtapojen ja -olojen parantamiseksi. Uudistuksessa esitetään muun  muassa pakollista koulutusta parlamentin jäsenille konfliktien ja työpaikkahäirinnän ehkäisemiseksi, sekä hyvän hallinnon varmistamiseksi. Asiakirjat ja tiedote (eng.)
maahanmuutto-seminaari-mainoskuva

Kotimaan ja Eurooppasalin tapahtumia

11.–12.4. Tiedotustilaisuus juristi-lingvistin työstä EU-tuomioistuimessa ja käännöstyöpajat
Oletko hyvä ja kielitaitoinen juristi, joka on kiinnostunut Euroopan unionin oikeudesta? Tule seuraamaan tiedotustilaisuutta juristi-lingvistin työstä EU:n tuomioistuimessa 11.4. klo 10–12 Helsingin yliopistolle. Ilmoittaudu mukaan myös käännöstyöpajoihin 11.4. klo 14–16 tai 12.4. klo 10–12. Ilmoittaudu 5.4. mennessä sähköpostiosoitteeseen fi_secretariat@curia.europa.eu (merkitse aiheeksi “Ilmoittautuminen”). Tilaisuutta voi seurata myös etänä. Lisätietoa.

19.4. Keskustelutilaisuus Eurooppasalissa: Mitä uusi EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus merkitsee jäsenmaille?
Euroopan parlamentti ja jäsenmaita edustava EU:n neuvosto pääsivät 20.12.2023 alustavaan sopuun laajasta muuttoliike- ja turvapaikkapolitiikan uudistuksesta (New Pact on Migration and Asylum, kutsumanimenä pakti). Pitkien ja haastavien neuvottelujen jälkeen yhteisymmärrys maahanmuutto- ja turvapaikkakäytännöistä sekä yhteisvastuusta ja taakanjaosta EU-maiden kesken oli merkittävä poliittinen saavutus. Parlamentti äänestää lakipaketin sisällöstä 10. huhtikuuta täysistunnossaan Brysselissä. Sekä neuvosto että parlamentti ovat sitoutuneet paketin hyväksymiseen ennen kesäkuun EU-vaaleja.

  • Mitä laajuudeltaan historiallinen pakti tulee merkitsemään EU-jäsenmaille käytännössä?
  • Millaisia vaikutuksia paktilla tulee olemaan jäsenmaiden maahanmuuttopolitiikkaan?
  • Millaisia vaikutuksia paktilla tulee mahdollisesti olemaan Eurooppaan kohdistuvaan muuttoliikkeeseen?

Euroopan muuttoliikeverkosto (EMN) ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto (EPLO) järjestävät aiheesta keskustelutilaisuuden Eurooppasalissa (Malminkatu 16) 19.4. klo 10-11.30. Aiheesta alustavat sisäministeriön maahanmuutto-osaston erityisasiantuntija Saila Heinikoski ja Åbo Akademin tutkija Jaana Palander. Paktin vaikutuksia ja merkityksiä pohtivat paneelikeskustelussa osastopäällikkö Minna Hulkkonen, sisäministeriön maahanmuutto-osasto, sekä Euroopan parlamentin jäsenet Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.) ja Eero Heinäluoma (S&D, sd.). Paneelikeskustelun moderoi toimittaja Rikhard Husu. Ilmoittautuminen tapahtumaan

Yleisöluentosarja: Alustat, teknologiat ja vaikuttaminen - utopiat ja dystopiat. Faktabaari ja Aalto-yliopiston informaatiovaikuttamisen kurssi järjestävät keväällä 2024 yhdessä yleisöluentosarjan otsikolla ”Alustat, teknologiat ja vaikuttaminen – utopiat ja dystopiat”. Yhdeksänosainen luentosarja loppuu 21.5. Luennot julkaistaan tallenteina Faktabaarin verkkosivuilla. Tallenteet ovat saatavilla aina luentopäivää seuraavasta päivästä viikon ajan. Luentojen aiheet ja aikataulut.

 

Voit tilata viikkokirjeen täysversion sähköpostiisi osoitteesta ephelsinki@europarl.europa.eu

Tietoja käytetään vain tiedotteiden lähettämistä varten. Tietoja ei välitetä kolmansille osapuolille.