Parlamentin viikko 13/2024: Vaalipiiriviikko ja pääsiäistauko

Pääsiäisviikolla parlamentissa ei pidetä virallisia kokouksia. Viikko on varattu meppien vaalipiirityölle ja valtuuskuntavierailuille. Parlamentin meppivaltuuskunnat paneutuvat Pristinassa EU:n ja Kosovon suhteisiin sekä tarkkailevat presidentinvaaleja Senegalissa.

Parlamentti keväällä.

Parlamentissa vireillä

EU:n ja Kosovon suhteet. Suhteista Bosnia ja Hertsegovinaan ja Kosovoon vastaava valtuuskunta (D-SEE) vierailee Kosovossa 26.–27.3. Meppivaltuuskunta osallistuu EU:n ja Kosovon parlamentaarisen vakautus- ja assosiaatiovaliokunnan 11. kokoukseen. Kokouksessa käydään läpi Kosovon etenemistä EU:n integraatioon liittyen sekä muun muassa oikeusvaltion periaatteiden, talouden ja perusoikeuksien tilaa. Valtuuskunta keskustelee lisäksi EU:n avustamasta Pristina-Belgrad -vuoropuhelusta sekä Kosovon naapurisuhteista.

Vaalitarkkailu Senegalissa. Parlamentin meppivaltuuskunta tarkkailee Senegalissa järjestettäviä presidentinvaaleja 21.–23.3. Vaalit oli tarkoitus järjestää alunperin 25. helmikuuta, mutta niitä siirrettiin viime hetkellä eteenpäin. Lue lisää EU:n vaalitarkkailusta.

Puhemiehen viikko. Parlamentin puhemies Roberta Metsola matkustaa alkuviikoksi Sloveniaan. Puhemies tapaa Slovenian parlamentin alahuoneen eli kansalliskokouksen puhemies Urška Klakočar Zupančičin, presidentti Nataša Pirc Musan sekä pääministeri Robert Golobin. Puhemiehen kotisivut (eng.)
 

Parlamentin puhemies Roberta Metsola korosti puheessaan maaliskuun Eurooppa-neuvostolle tarvetta torjua EU:hun kohdistuvaa disinformaatiota.

Parlamentin puhemies Roberta Metsola korosti puheessaan maaliskuun Eurooppa-neuvostolle tarvetta torjua EU:hun kohdistuvaa disinformaatiota. 

Viimeksi parlamentissa

Lääkelainsäädäntö. Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta (ENVI) puolsi ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden lupia, valvontaa ja turvallisuutta koskevan EU-lainsäädännön uudistusta. Uudistus suoraviivaistaisi Euroopan lääkeviraston rakennetta ja menettelyitä, edistäisi innovaatiota ja parantaisi lääkkeiden saatavuutta. Mepit haluavat torjua lainsäädännöllä myös bakteerien antibioottiresistenssistä koituvia ongelmia. Monista bakteereista on tullut entistä vastustuskykyisempiä antibioottikuureja kohtaan. Tiedote (eng.)

Laajentuminen. Ulkoasiainvaliokunta (AFET) keskusteli EU:n laajentumispolitiikasta Baltian maiden, Slovenian, Kreikan, Bulgarian, Kroatian ja Itävallan ulkoministerien kanssa Eurooppa-neuvoston kokouksen alla. EU-komissio ehdotti äskettäin liittymisneuvottelujen aloittamista Bosnia ja Hertsegovinan kanssa. Myös parlamentin puhemies Roberta Metsola kannatti liittymisneuvottelujen avaamista Eurooppa-neuvoston yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Yritysten ihmisoikeus- ja ympäristövaikutukset. Oikeudellisten asioiden valiokunta (JURI) hyväksyi neuvoston kanssa saavutetun sopimuksen yritysten vastuusta liiketoimintansa ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksiin. Uusi laki velvoittaisi yrityksiä ennakoimaan ja reagoimaan muun muassa orjuuteen, lapsityövoimaan, hyväksikäyttöön ja luonnon saastumiseen liittyviin ongelmiin liiketoiminnassaan. Laki velvoittaisi yritysten lisäksi myös niiden yhteistyökumppaneita. Laki koskisi yli 1000 työntekijän yrityksiä. Tiedote (eng.)

Alustatyöntekijät. Työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunta (EMPL) kannatti parlamentin ja neuvoston saavuttamaa sopimusta alustatyöntekijöiden aseman parantamisesta. Uudet säännöt määrittäisivät alustatyöntekijät lähtökohtaisesti työntekijöiksi, ei yksityisyrittäjiksi. Jos työnantajat haluavat muuttaa määritelmää, niiden tulee pystyä perustelemaan ja todentamaan, ettei kyseessä ole tavallinen työsuhde. Uudet säännöt suojaavat työntekijöitä ensimmäistä kertaa myös algoritmien laskelmiin perustuvilta irtisanomisilta. Tiedote (eng.)

Maanviljelijät. Maatalousvaliokunta (AGRI) kuuli maatalouskomissaari Janusz Wojciechowskia maanviljelijöiden tukemiseksi ehdotetuista toimenpiteistä, jotka sisältyvät komission 22. helmikuuta esittämään toimenpidepakettiin. Parlamentti ja neuvosto pääsivät alustavaan sopimukseen Ukrainan kauppamyönnytysten jatkosta ensi vuoteen saakka. Samalla komissiolle annettaisiin valtuudet turvata EU:n maanviljelijöiden asema kaikin mahdollisin keinoin, jos Ukrainan tuonnilla olisi haitallisia vaikutuksia EU:n markkinoihin. Tiedote (eng.)

Venäjä-pakotteet / jäädytetyt varat. Parlamentin ulkoasiainvaliokunta (AFET) tapasi Ukrainan Rada-parlamentin ulkoasiainvaliokunnan kanssa keskustellakseen  EU:n Venäjään kohdistuvien pakotteiden vaikuttavuudesta sekä Venäjältä jäädytettyjen varojen siirtämisestä Ukrainaan. Lue lisää EU:n tuesta Ukrainalle.

Puolustusteollisuusstrategia. Parlamentin puolustus- ja turvallisuuspolitiikan alivaliokunta (SEDE) keskusteli sisämarkkinoista vastaavan komissaari Thierry Bretonin kanssa EU:n uudesta puolustusteollisuusstrategiasta (EDIS) ja puolustusteollisesta ohjelmasta (EDIP), jotka julkaistiin 5. maaliskuuta. 

Maaliskuun Eurooppa-neuvosto. Kesäkuun EU-vaalit ovat testi eurooppalaiselle demokratialle, korosti 21.–22.3 Eurooppa-neuvostolle puhunut puhemies Metsola. Metsola painotti tarvetta torjua EU:ta koskevaa disinformaatiota sosiaalisessa mediassa ja verkossa. Maaliskuun EU-huippukokous käsitteli muun muassa Ukrainan, Gazan ja Lähi-idän tilannetta sekä Euroopan turvallisuutta ja puolustusta. Eurooppa-neuvoston päätelmät.

LUX -yleisöpalkinnon finalistit.

Kotimaan ja Eurooppasalin tapahtumia

LUX Film Days 2024: eurooppalaisia elokuvia ilmaisnäytöksinä Oulussa 23.–28.3. 
Euroopan parlamentin ja KAVIn yhteistyössä järjestämä LUX Film Days 2024 -kiertue päättyy pääsiäisen edellä Ouluun. LUX Film Days -tapahtuma on tarjonnut parlamentin LUX-elokuvapalkinnon viisi ehdokaselokuvaa 20 000 Species of Bees, Kuolleet lehdet, On the Adamant, Savusaunasisaruus ja The Teachers’ Lounge ilmaisnäytöksinä helmi-maaliskuulla sadoille katsojille.

Katsojat voivat arvioida LUX-yleisöpalkinnon finalistielokuvat 14.4. mennessä arviointialustalla ja osallistua voittajaelokuvan valintaan. Lue lisää elokuvapalkinnosta täällä. Vuonna 2007 perustettu LUX-elokuvapalkinto tukee eurooppalaisten elokuvien levitystä.  Ehdokkaiksi on valittu tuoreita eurooppalaisia elokuvia, jotka lisäävät tietoisuutta ajankohtaisista yhteiskunnallisista ja poliittisista kysymyksistä. Lisätietoja verkkosivuillamme.

4.4. EU-vaalit: Minun Eurooppani – paneelikeskustelu ja elokuvailta nuorille aikuisille 
Euroopan komission Suomen-edustusto järjestää 4.4. klo 17–19 vaaliaiheisen paneelikeskustelun ja elokuvaillan BioRex Kulttuurikasarmilla Helsingissä. Luvassa keskustelua EU:n tulevaisuudesta ja nuorten äänestämisen merkityksestä. Panelisteina ovat meppi ja EU-vaaliehdokas Ville Niinistö (Greens/EFA, vihr.), kansanedustajat ja EU-vaaliehdokkaat Ville Kaunisto (kok.) ja Katri Kulmuni (kesk.), valtiosihteeri ja EU-vaaliehdokas Teija Makkonen (ps.) sekä Helsingin yliopiston tutkija Johanna Vuorelma. Paneelin jälkeen osallistujat pääsevät katsomaan maksutta uuden Dyyni 2 -elokuvan. Ilmoittautuminen

5.4. The Future of Women, Peace and Security Co-operation in EU and NATO -seminaari Eurooppasalissa 
Suomi on jo pitkään edistänyt YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 ”Naiset, rauha ja turvallisuus” toimeenpanoa Suomessa ja EU:ssa. EU:n nykyinen Naiset, rauha ja turvallisuus -toimintakausi (2019–2024) on nyt päättymässä, ja marraskuussa valta mitä todennäköisemmin vaihtuu Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Mitä nämä muutokset merkitsevät EU:n ja Naton Naiset, rauha ja turvallisuus -työlle? Millaisen roolin Suomi voi tässä työssä ottaa?

Suomen Akateemisten Naisten Liitto järjestää yhteistyössä Suomen Naiset, rauha ja turvallisuus -verkoston ja Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystön kanssa kansainvälisen asiantuntijaseminaarin, jolla se haluaa lisätä tietoisuutta Naiset, rauha ja turvallisuus -yhteistyöstä EU:ssa ja Natossa sekä käydä keskustelua siitä, miten tätä työtä voitaisiin kehittää. Lisäksi tuodaan esiin, millaisia ura- ja vaikuttamismahdollisuuksia EU ja Nato tarjoavat suomalaisilla naisille ja heidän asiantuntemukselleen. Seminaari järjestetään 5.4. klo 10–12 Eurooppasalissa. Keskustelun kielenä on englanti. Ohjelma ja ilmoittautuminen

11.–12.4. Tiedotustilaisuus juristi-lingvistin työstä EU-tuomioistuimessa ja käännöstyöpajat
Oletko hyvä ja kielitaitoinen juristi, joka on kiinnostunut Euroopan unionin oikeudesta? Tule seuraamaan tiedotustilaisuutta juristi-lingvistin työstä EU:n tuomioistuimessa 11.4. klo 10–12 Helsingin yliopistolle. Ilmoittaudu mukaan myös käännöstyöpajoihin 11.4. klo 14–16 tai 12.4. klo 10–12. Ilmoittaudu 5.4. mennessä sähköpostiosoitteeseen fi_secretariat@curia.europa.eu (merkitse aiheeksi “Ilmoittautuminen”). Tilaisuutta voi seurata myös etänä. Lisätietoa

Toimittajille

Alle 80 päivää vaaleihin – miten seurata kesäkuun EU-vaaleja
Parlamentin vaalisivusto tarjoaa perustietoa vaaleista ja äänestämisestä. Sivustolla voi myös seurata vaalituloksia ja tarkistaa aikaisempien vaalien tietoja. Parlamentin lehdistöpalvelun perehdytys kesäkuun EU-vaaleista on katsottavissa tallenteena ja tarjoaa tietoa muun muassa vaalidatan julkaisemisesta ja vaalilähetyksen seuraamisesta Euroopan parlamentissa Brysselissä. Tiedote (eng.)

Tulevissa EU-vaaleissa noin 373 miljoonalla EU-kansalaisella on äänioikeus. Ensiäänestäjiä on noin 26 miljoonaa. Äänestyksen ikärajat vaihtelevat maittain. Esimerkiksi Itävallassa, Belgiassa, Saksassa ja Maltalla kaikki yli 16-vuotiaat saavat äänestää. Kreikassa ikäraja on 17 vuotta. Lopuissa EU-maissa ikäraja on Suomen tavoin 18 vuotta. Lisätietoa ikärajoista (eng.)

Euroopan tason poliittisista puolueista viisi on nyt asettanut kärkiehdokkaansa komission puheenjohtajaksi. EPP:n ehdokas on nykyinen komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, PES:n Nicolas Schmit, ALDE:n Marie-Agnes Strack-Zimmerman, vihreiden Bas Eickhout ja Terry Reintke sekä vasemmiston Walter Baier.

Näin EU toimii hyväkseni -sivustolla voi etsiä aiheittain ja alueittain esimerkkejä EU:n päätösten vaikutuksista. Sivuilta löytyy esimerkiksi erilaisia EU-rahoitusta saaneita hankkeita.

EU:n työpaikat

Ydinturvallisuustarkastajien ja energia-alan virkamiesten hakukilpailu auki. Haussa on asiantuntijoita, joilla on alan tutkinto ja/tai useamman vuoden verran työkokemusta alalta. Kilpailun läpäisseitä hakijoita otetaan palvelukseen ydinturvallisuustarkastajiksi tai ydinenergia-alan virkamiehiksi. Palvelukseen otetut virkamiehet (palkkaluokka AD7, alkaen n. 6800€) työskentelevät lähinnä Euroopan komissiossa Luxemburgissa. Uudelleen avatun virkakilpailun kokeet voi nyt tehdä millä tahansa EU:n 24 virallisesta kielestä. Hakuaika päättyy 23.4. Lue lisää
 

Mepit Henna Virkkunen ja Miapetra Kumpula-Natri, kansanedustaja Atte Harjanne, toimitusjohtaja Peter Sarlin sekä juontajana toimiva suurlähettiläs Stefan Lindström keskustelivat tekoälystä Eurooppasalin tilaisuudessa 15.3.

Mepit Henna Virkkunen ja Miapetra Kumpula-Natri, kansanedustaja Atte Harjanne, toimitusjohtaja Peter Sarlin sekä juontajana toimiva suurlähettiläs Stefan Lindström keskustelivat tekoälystä Eurooppasalin tilaisuudessa 15.3.

Muuta ajankohtaista

Miten EU säätelee tekoälyä? Keskustelu katsottavissa Youtubessa
Mepit hyväksyivät 13. maaliskuuta maailman ensimmäiset tekoälysäännöt. Uuden EU-lain tavoitteena on edistää alan innovointia ja taata, että tekoälyn hyödyntäminen on turvallista ja perusoikeuksien mukaista. Vastaako sääntely odotuksia, ja onko tekoälysäädöksellä potentiaalia yleistyä normiksi myös EU:n ulkopuolella? Aiheesta keskusteltiin Euroopan parlamentin Suomen-toimiston järjestämässä keskustelutilaisuudessa perjantaina 15.3. Keskustelutilaisuuden tallenne on katsottavissa parlamentin toimiston YouTube-kanavalla. Kooste keskustelusta täällä.

Komission käännöskilpailu Juvenes Translatores kannustaa nuoria kieltenopiskeluun
Kokkolalainen Adele Kujansivu on yksi Juvenes Translatores -käännöskilpailun voittaneista nuorista eurooppalaisista. Kujansivu vei voiton tekoälyä käsittelevällä käännöstekstillään, jonka hän käänsi englannista ruotsiin. Lukion toisella luokalla opiskeleva Kujansivu kertoo, että kilpailun myötä hänellä heräsi kiinnostus opiskella lisää kieliä. Kotikieliensä ruotsin ja suomen lisäksi Kujansivu on opiskellut englantia peruskoulun kolmannelta luokalta lähtien ja saksaa yläasteelta. Nyt hän opiskelee jälkimmäistä itsenäisesti Duolingo-kielisovelluksen avulla. ”On hyvä osata montaa kieltä, sillä silloin voi saada kontaktin ihmisiin ihan eri tavalla ja se avaa myös työ- ja opiskelumahdollisuuksia”, Kujansivu perustelee. Lisää 

Ota kantaa!

EU:n kansalaisvaikuttamisfoorumi: Mielipiteesi on tärkeä – anna äänesi kuulua!
Kansalaisten palaute on olennainen osa EU:n päätöksentekoprosessia. EU:n uudella kansalaisvaikuttamisfoorumilla voit osallistua keskusteluun EU:n politiikoista, jotka vaikuttavat kaikkiin EU:n kansalaisiin. Foorumilla on käytettävissä konekäännöstoiminto, jonka avulla voit seurata keskustelua ja osallistua siihen millä tahansa EU:n 24 virallisesta kielestä. 150 kansalaista eri puolilta Eurooppaa kokoontui äskettäin Brysseliin keskustelemaan energiatehokkuuden haasteista ja hyödyistä. He laativat tässä energiatehokkuutta käsittelevän kansalaispaneelin ensimmäisessä tapaamisessa alustavia ehdotuksia perustaksi jatkokeskusteluille. Eurooppalaisten paneelien kautta kansalaisilla on mahdollisuus konkreettisella tavalla vaikuttaa siihen, mihin suuntaan EU:n politiikkoja kehitetään. Lisää

 

Voit tilata viikkokirjeen täysversion sähköpostiisi osoitteesta ephelsinki@europarl.europa.eu

Tietoja käytetään vain tiedotteiden lähettämistä varten. Tietoja ei välitetä kolmansille osapuolille.